JOVANOVA TORTA
Jovanova torta
Rodjendanska torta mog sina zaslužuje da se pojavi na blogu, ne samo što je pravljena mom sinu u čast, već i zato što je neverovatnog ukusa, kremasta, manje slatka, a korice mekane biskvitne.
Za korice je potrebno:
- 120 gr brašna
- 160 gr šećera
- 4 kašika kakao
- 80 gr pečenog mlevenog badema
- Prstohvat soli
- Kesica praška za pecivo
- 2 jaja
- 60 gr putera
- 100 ml mleka
- 120 gr kisele pavlake
- Kašika arome vanile
Umutiti prvo puter, zatim dodati jaja, pavlaku, vanilu, mleko, kad se sjedini, dodati ostalo.
Testo se podeli na dva dela i ispeku dve korice. Peći na 200°C 15 minuta u plehu 28 cm okruglom ili četvrtastom 20x30 cm. Za krem je potrebno:
- 4 žumanca
- 100 gr šećera u prahu
- 500 gr mascarpone sira
- 250 ml slatke pavlake
Posebno umutiti slatku pavlaku, kad je dobro umućeno, dodati mascarpone, umutiti i na kraju dodati krem od žumanaca, pa sve sjediniti.
Na tacnu staviti koru za tim je fino namazati kremom, poredjati po njemu 500 gr jagoda (ako su velike seći ih na pola), zatim staviti još jedan sloj krema. Prekriti korom i premazati tortu ostatkom krema (1/4). Kad se torta dobro ohladi ukrasiti je umućenom slatkom pavlakom.
Коментари
Постави коментар