POGAČICE I LEPINJE SA OVČIJIM KISELIM MLEKOM

Pogačice i lepinje sa ovčijim kiselim mlekom 



Obožavam ovčije kiselo mleko, nisam mnogo eksperimentisala sa njim u pecivima i sad sam rešila da to probam.
Bila sam u dilemi da li će nastati pogačice ili lepinje, pa sam jutros odlučila da budu oba, jer testa ima dovoljno, a vi kako želite, možete kao ja, a možete se odlučiti i za samo jedno. 
Za testo je potrebno:
  • 150 gr speltinog integralnog brašna
  • 100 gr ječmenog brašna
  • 50 gr heljdinog brašna
  • 2 pune kašike otopljene masti
  • 200 gr ovčijeg kiselog mleka
  • 120 ml kisele vode
Ostaviti da odstoji i fermentiše bar 8 sati, zatim dodati 1 kašičicu soli i 1 kesicu praška za pecivo. Dobro izmešati, pa doraditi na pobrašnjenoj površini.
Za pogačice:
Razvući koru debljine 1 cm pa čašom ili modlom vaditi pogačice i redjati na pleh obložen pek-papirom. Zagrejati rernu na 220°C, pogačice premazati blago umućenim belancetom i posuti suncokretom. Peći 15 minuta.
Za lepinje:
Ostatak testa posle vadjenja pogačica podeliti na 4 dela, vlažnim rukama oblikovati lepinju, staviti na pleh obložen pek-papirom, premazati belancetom i posuti susamom, pa peći na 200°C 20 minuta.
I pogačice i lepinje su jako mekane iznutra a imaju finu hrskavu koricu. 

Коментари

Популарни постови