EKSPERIMENTIŠEMO - HLEB BEZ KVASCA
Eksperimentišemo - hleb bez kvasca
Ako ste čitali prethodni post o hlebu sa lažnim kvascem, videli ste da trenutno eksperimentišem sa raznim varijantama za dizanje testa, zamenama za kvasac.
Takodje u prethodnom postu sam vam dala recept za hleb, ja sam tada pravila hleb od polovine zamešenog testa, a dtugu polovinu sam ostavila za drugi eksperiment. Napisaću vam ponovo recept za testo, znači i u ovom hlebu je POLOVINA te mere.
Za testo je potrebno:
- 300 gr speltinog integralnog brašna
- 200 gr ražanog crnog brašna
- 100 gr speltinog crnog ili belog brašna
- 100 gr heljdinog brašna
- 2 pune kašike zlatnog lana
- 3 kašike maslinovog ulja
- 500 ml mlake vode
Dodala sam ravnu kašičicu soli, blago promešala i sipala u pleh na pek-papir. Rernu sam pre toga zagrejala na 220°C i stavila da se peče.
Hleb se pekao 40 minuta i da budem iskrena nikad nisam bila nesigurnija kako će sve da izgleda, jer ovako nešto nikad nisam radila. Medjutim kad se ispekao morala sam da sačekam da se ohladi da vidim kako izgleda unutra. Kad se ohladio dobila sam najveće iznenadjenje kao rezultat, hleb je bio pun rupica, mekan je, nije tvrd što bi očekivala od hleba bez ikakvog dodatka za dizanje.
Zaključila sam da za hleb nije potrebno ništa drugo sem kvalitetnoh brašna, malo više vremena i izgleda vera u to da će uspeti, jer ovaj hleb nije mnogo narastao, ali je ispao odlično, ukusan je što je najvažnije. Probajte i javite utiske!
Коментари
Постави коментар