PUNJENI TURSKI HLEB
Punjeni turski hleb
Ideju za ovaj hleb sam dobila davno dok sam gledala neki video iz Turske. Oni ovaj hleb prave sa kvascem i belim brašnom, a ja pošto pratim pravila hrono ishrane i trudim se da se hranim zdravije, napravila sam drugačiju prilagodjenu verziju.
Za testo je potrebno:
- 100 gr speltinog integralnog brašna
- 100 gr ražanog integralnog brašna
- 150 ml kisele vode
Zamesiti testo i ostaviti preko noći da fermentiše u poklopljenoj posudi.
Nakon toga dodati:
- 1 ravnu kašičicu soli
- 1 kašičicu pzp
- 1 kašiku vruće kisele vode
Sve dobro izmešati, testo doraditi na pobrašnjenoj površini, ja sam koristila speltino meko brašno za rad. Podeliti testo na 4 dela i od svakog formirati lopticu. Razvući testo debljine pola cm, zatim unutra ubaciti jednu kuglu punjenja, zatvoriti, tj.napraviti svezanj ( 💰) kao ovaj dzakčić, i odseći višak, da ostane kugla. Razvući ponovo debljine pola cm. Peći na suvom tiganju, na laganoj vatri, sa obe strane. Može se premazati puterom kad se ispeče.
Punjenje za hleb se uglavnom pravi od sira koji ne pušta vodu, moj izbor je feta sir i spanaća, rukole, sremuša, ja sam jednom pravila i sa feta sirom i pestom od rukole. Sir se dobro izgnječi, pomeša sa obarenim i dobro ocedjenim spanaćem ili pestom i formiraju se kugle za punjenje.
Sve zvuči komplikovano, medjutim veoma je lako i brzo.
Коментари
Постави коментар