DVA HLEBA SA KVASCEM


Dva hleba sa kvascem

Ostala sam vam dužna recepte za dva poslednja hleba koje sam pravila, oba sa kvascem. 
Situacija nalaže da ostanemo kod kuće i ja svojim ukućanima mesim hleb. Ovaj hleb sa naslovne fotografije se pravi ovako:
  • 500 gr belog pšeničnog brašna
  • 3 gr suvog kvasca
  • 1 kašičica soli
  • Pola kašičice šećera
  • 350 ml tople vode
  • 2 kašike ulja
Zamesiti testo i ostaviti da stoji 2-3h na toplom mestu pokriveno krpom. Nakon toga premesiti i staviti na pek papir u dublju šerpu sa poklopcem i posuti sa malo brašna. Ostaviti još 30 minuta. Zagrejati rernu na 220°C i staviti hleb da se peče poklopljen 15 minuta, zatim otklopiti i peći još 30 minuta na 200°C.

Drugi hleb sa slike se pravi od pšeničnog crnog brašna tip 1100 i testo je tečnije. Potrebno je:
  • 500 gr pšeničnog crnog brašna 
  • 1 kašičica soli 
  • Pola kašičice šećera 
  • 1 kesica kvasca (10 gr) 
  • 350 ml tople vode
Pomešati suve sastojke, zatim dodati vodu, testo je mekano kao za uštipke,dibro umesiti i ostaviti na toplom 30 minuta. Promešati i sipati u kalup za pečenje hleba ili u neku dublju posudu za pečenje. Peći poklopljeno 10 minuta na 220°C zatim otklopiti i peći još 35 minuta na 200°C.

Коментари

Популарни постови