Eksperimentišemo - HLEB SA LAŽNIM KVASCEM
Eksperimentišemo
Hleb sa lažnim kvascem
Ovih dana smo svi u kuhinji i ponešto mesimo, neki zbog viška slobodnog vremena, neki zato što moraju, a mnogi zato što to vole. Ja sam jedna od tih što vole da mese oduvek, a posebno volim da eksperimetišem i isprobam nove stvari, da stvaram i pravim nove recepte.
Juče sam došla na ideju da, ponesena ovom situacijom nedostatka kvasca, isprobam neke metode pravljenja hleba koje ne traže kvasac, mada ga ni sama ne jedem već dugo, ali moja porodica jede hleb i peciva sa kvascem.
Najpre je podrebno zamesiti testo, jer svako testo pre pečenja treba da odstoji, da fermentiše. Ja sam za testo koristila duplu meru, jer mi treba testa i za još jedno pravljenje hleba, a vi podelite na pola meru ili ako vas je više u kući, možete i celu meru.
Za testo je potrebno:
- 300 gr speltinog integralnog brašna
- 200 gr ražanog crnog brašna
- 100 gr speltinog crnog ili belog brašna
- 100 gr heljdinog brašna
- 2 pune kašike zlatnog lana
- 3 kašike maslinovog ulja
- 500 ml mlake vode
Nakon toga uključiti rernu da se dobro zagreje na 220°C.
Počinjemo sa pripremom lažnog kvasca. Potrebno je:
- Dublja čaša
- Pola praška za pecivo
- Pola ravne kašičice sode bikarbone
- 1 kašičica soli
- 2 kašike speltinog crnog ili belog brašna (može i integralno)
- 5 kašika vode
Lažni kvasac će se za to vreme podići neverovatnom brzinom i formiraće balončiće kao pravi.
Sada je spreman za korišćenje. Odvojila sam polovinu testa u novu činiju i pomešala sa ovim lažnim kvascem. Sipala sam u pleh na pek papir i stavila da se peče.
Peći oko 35 minuta na 220°C, to uvek zavisi od debljine hleba i od vaše rerne. Probajte čačkalicom, kad bocnete hleb ako čačkalica ostane suva, pečen je.
Na kraju dobijemo ovakav finalni proizvod koji ne samo što izgleda savršeno, već ima i savršen ukus. Potrebno je da se malo prohladi pre sečenja.
Do sledećeg eksperimenta u kuhinji, probajte i javite utiske. Brašna možete koristiti bilo koja, važno je da količine budu tačne i da testo bude kao što sam opisala.
Коментари
Постави коментар