FOKAČA SA MASLINAMA I ORIGANOM


Fokača sa maslinama i origanom 

Ima li nekog ko ne voli ove jednostavne italijanske specijalitete?! Mislim da nema.. Jednostavno testo, neizostavno maslinovo ulje i razni začini, veliki broj kombinacija. 
Ova fokača je baš ukusna, malo hrskavija nego što sam navikla i divnog ukusa. 
Za testo je potrebno:
  • 200 gr speltinog integralnog brašna 
  • 100 gr heljdinog integralnog brašna 
  • 5 kašika maslinovog ulja 
  • 250 ml tople kisele vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kesica praška za pecivo
Zamesiti testo, oblikovati kašikom na pek-papiru oblik koji želimo, tanko testo. Rernu zagrejati na 250°C, preko testa sipati 2 kašike maslinovog ulja i prstima izbockati testo, posuti kašičicom origana i poredjati crne masline preko, ja sam posula i sa malo krupne morske soli. Peći na 250°C 10 minuta, zatim smanjiti na 200°C još 15-20 minuta.
Uživanje je potpuno uz neku pršutu ili pečenicu i malo labneha iz maslinovog ulja preko fokače. 


Коментари

Популарни постови