ĆABATA (CIABATTA) SA CRNIM MASLINAMA


Ćabata (ciabatta) sa crnim maslinama

Ovaj recept sam sastavila pre par godina, sadržao je još i sušeni paradajz, beli luk i ruzmarin, medjutim, sada mi se jela varijanta samo sa maslinama i to crnim. Zaista mi je i tada lepo uspevala, ali danas sam se iznenadila kako je dobro ispala. 
Za testo je potrebno:
  • 200 gr ražanog crnog brašna (tip 1250)
  • 100 gr speltinog crnog brašna (tip1100)
  • 100 gr seckanih crnih maslina
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • 300 ml mlake kisele vode
Zamesiti i ostaviti da odstoji minimum 8 sati. Zatim dodati:
  • 1 kašičicu soli
  • 1 kesicu praška za pecivo
  • 1 kašiku kisele vode
Dobro umutiti sa testom, možete koristiti i mikser, naravno mutiti žicama za testo.
Zagrejati rernu na 250°C, zatim na pleh staviti pek-papir i pomoću cediljke za čaj sejati brašno po papiru da ga prekrije tanji sloj, sipati testo oblika kog želite i preko testa posuti brašno na isti način (ili speltino ili ražano koje smo koristili u testu), staviti da se peče 20 minuta na 250°C, zatim smanjiti na 200°C još 10 minuta.
Ostaviti malo da se prohladi i možete koristiti. Spolja hrskava korica, unutra mekana, a masline daju poseban šmek, uživanje.


Коментари

Популарни постови