ĆABATA (CIABATTA) SA CRNIM MASLINAMA
Ćabata (ciabatta) sa crnim maslinama
Ovaj recept sam sastavila pre par godina, sadržao je još i sušeni paradajz, beli luk i ruzmarin, medjutim, sada mi se jela varijanta samo sa maslinama i to crnim. Zaista mi je i tada lepo uspevala, ali danas sam se iznenadila kako je dobro ispala.
Za testo je potrebno:
- 200 gr ražanog crnog brašna (tip 1250)
- 100 gr speltinog crnog brašna (tip1100)
- 100 gr seckanih crnih maslina
- 3 kašike maslinovog ulja
- 300 ml mlake kisele vode
- 1 kašičicu soli
- 1 kesicu praška za pecivo
- 1 kašiku kisele vode
Zagrejati rernu na 250°C, zatim na pleh staviti pek-papir i pomoću cediljke za čaj sejati brašno po papiru da ga prekrije tanji sloj, sipati testo oblika kog želite i preko testa posuti brašno na isti način (ili speltino ili ražano koje smo koristili u testu), staviti da se peče 20 minuta na 250°C, zatim smanjiti na 200°C još 10 minuta.
Ostaviti malo da se prohladi i možete koristiti. Spolja hrskava korica, unutra mekana, a masline daju poseban šmek, uživanje.
Коментари
Постави коментар