ĐEVREK SA BADEMOVIM MLEKOM (PLETENICE)


Djevrek sa bademovim mlekom
(pletenice)

Ovo je jedno od mnogobrojnih peciva koje sam otkrila u svom eksperimentisanju u kuhinji. Ne znam da li je to neko otkrio pre mene, ali znam da sam ja shvatila da bademovo mleko daje pecivu hrskavu koricu, testo nekim čudom naraste, bude vazdušasto i mekano, još u kombinaciji sa toplom kiselom vodom nastaje magija. 
Za ove djevreke ili pletenice potrebno je:
  • 200 gr speltinog brašna
  • 100 gr heljdinog brašna
  • 250 ml bademovog mleka
  • 3 kašike maslinovog ulja
Zamesiti i ostaviti da odstiji minimun osam sati, zatim dodati 1 kašičicu soli, pola praška za pecivo i 1 kašiku psilijuma. Ostaviti da odstoji 10-15 minuta, zatim od testa pravili loptice od kojih se valjaju prutići i prave pletenice ili djevreci. Premazati sa malo vode, posuti susamom i peći na 220°C nekih 15 minuta.
Mogu lepo da stoje nekoliko dana i da budu sveži, a nakon toga možete ih tostirati i u njima ispeći jaja na malo putera. 


Коментари

Популарни постови