KOLAČ SA VIŠNJOM
Kolač sa višnjom
Tradicionalni domaći kolač sa višnjom koji je bio uvek prisutan u kuhinjama naših baka, ja sam ga malo izmenila i prilagodila svom ukusu, jer više puta nisam bila zadovoljna. Ovo je moja verzija, mera za kolač je čaša od 200 ml:
- 3 jaja
- 1,5 čaša šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 1,5 čaša grčkog jogurta ili masnijeg kiselog mleka
- 1,5 čaša oštrog brašna
- 1,5 čaša mekog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 120 ml ulja
- 300 gr višanja iz kompota (ocedjenih)
Sipati u pleh obložen pek-papirom i staviti u rernu na 180°C nekih 3-4 minuta, zavisi od rerne, ali kolač treba da se podigne, a da se ne uhvati korica odozgo, zatim ravnomerno rasporediti višnje, što brže, pa vratiti u rernu na pečenje takodje na 180°C nekih 30 minuta, zatim pojačati na 200°C još 5-10 minuta, proveriti čačkalicom da li je pečen kolač, ako čačkalica ostane suva, kolač je pečen.
Kad se prohladi posuti prah šećerom i poslužiti.
Коментари
Постави коментар