KOLAČ SA VIŠNJOM


Kolač sa višnjom 

Tradicionalni domaći kolač sa višnjom koji je bio uvek prisutan u kuhinjama naših baka, ja sam ga malo izmenila i prilagodila svom ukusu, jer više puta nisam bila zadovoljna. Ovo je moja verzija, mera za kolač je čaša od 200 ml:
  • 3 jaja
  • 1,5 čaša šećera
  • 1 kesica vanilin šećera
  • 1,5 čaša grčkog jogurta ili masnijeg kiselog mleka
  • 1,5 čaša oštrog brašna
  • 1,5 čaša mekog brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 120 ml ulja
  • 300 gr višanja iz kompota (ocedjenih) 
Odvojiti belanca i žumanca, pa umutiti belanca sa šećerom i vanilin šećerom , kad budu baš čvrsto umućena, dotati žumanca i grčki jogurt kratko umutiti, dodati brašna i prašak za pecivo, dobro umutiti i na kraju postepeno dodavati ulje u toku mućenja.
Sipati u pleh obložen pek-papirom i staviti u rernu na 180°C nekih 3-4 minuta, zavisi od rerne, ali kolač treba da se podigne, a da se ne uhvati korica odozgo, zatim ravnomerno rasporediti višnje, što brže, pa vratiti u rernu na pečenje takodje na 180°C nekih 30 minuta, zatim pojačati na 200°C još 5-10 minuta, proveriti čačkalicom da li je pečen kolač, ako čačkalica ostane suva, kolač je pečen.
Kad se prohladi posuti prah šećerom i poslužiti. 

Коментари

Популарни постови