Pesto od pistaća


PESTO OD PISTAĆA

Zvanično proglašavam ovu nedelju, nedeljom pesta, biće ih još dosta, nekih uobičajenih, a nekih manje poznatih, bar kod nas. 
Jedan od pesta koji, od kada sam probala, ne zaboravljam, čini mi se da uvek mogu da osetim ukus u ustima. Karakterističan je za oblast Sicilije, tamo je specijalitet. 
Potrebno je:
  • 40 gr pistaća
  • 40 gr parmezana
  • 1 čen belog luka
  • 120 gr svežeg bosiljka
  • 2 kašike soka od limuna
  • pola kašičice soli
  • pola kašičice bibera
  • 1 dl maslinovog ulja
Tostirati kratko pistaće, ja kupujem bez ljuske sirove, kad se prohlade, samleti ih u blenderu, zatim dodati beli luk, ja sam ovog puta stavila parče mladog belog luka, dodati bosiljak i sve zajedno izblendati. Dodati parmezan, limun, so i biber izblendati, zatim dodati maslinovo ulje i sve zajedno sjediniti. U teglici može da stoji oko 7 dana u frižideru, a ako želite možete ga staviti u plastične posude pa u zamrzivač. Meni obično ne potraje toliko 😁.
Ja sam ga jela uz speltinu testeninu, samo sam u vruću testeninu umešala dve kašike pesta, vi kombinujte kako želite, a javite utiske, jer verujte mi na reč, nećete ga zaboraviti. 





Коментари

Постави коментар

Популарни постови