Kupus iz zemljanog lonca


KUPUS IZ ZEMLJANOG LONCA

Mislim da svaka kuća u Srbiji ima neki svoj tajni recept uz neki tajni sastojak koji čini njihov specijalitet posebnim. Kod mene je najvažnije da sastojci budu kvalitetni, po mogućnosti domaći. A oni koji su probali moju verziju kupusa, znaju da je odličan.
Potrebno je za 4-5 osoba, a da traje dva dana, kad već kuvamo 😁:
*2 manje glavice kiselog kupusa (oko 3 kg)
*200 gr slanine
*800 gr svinjskog mesa od plećke
*700 gr dimljenih rebara
*2 glavice crnog luka
*4 čena belog luka
*1 kašika bibera u zrnu
*5-6 listova lovora
*2 kašičice dimljene mlevene paprike
*malo mrvljene suve paprike slatke i ljute
*1 puna kašika masti
Obložiti slaninom dno zemljane posude, a stranice premazati komadom slanine, kupus oprati i iseći na krupnije komade, zatim redjati naizmenično red kupusa, red mesa, luka, kupusa, rebara, kupusa, mesa, luka, kupusa. Svaki red začiniti pomalo potrebnim začinima, a na vrhu poredjati slaninu, mrvljenu papriku, mast. Naliti sa 500 ml vode, poklopiti i staviti u hladnu rernu na 200°C 3,5-4 sata. Nakon toga uživati uz neko parče proje ili kao ja uz mladi beli luk, s obzirom da se pridžavam hrono ishrane. Prijatno! Probajte pa javite utiske.  Ukoliko nemate zemljanu posudu, može u bilo kojoj šerpi sa poklopcem da se pripremi.

Коментари

Популарни постови