MANTIJE


Mantije sa sirom i čvarcima

Nebrojano puta sam pravila mantije,  od kad sam na hrono ishrani, probala sam razne kombinacije brašna kao i punjenja, nikada mi ni na pamet nije palo da stavim čvarke u mantije, ali eto sinoć mi je to sinulo i rešila sam da probam. Napravila sam jednu polovinu samo sa sirom, a drugu sa sirom i slaninom. 
Testo za ove mantije se pravi tako što se zamesi:
  • 300 gr speltinog mekog brašna 
  • 1 kašičica soli
  • 125 ml mlake vode
  • 2 kašike maslinovog ulja 
Sve dobro izmešati, zamesiti i ostaviti da odstoji 20 minuta u toploj prostoriji. Nakon toga podeliti testo na 4 dela i od svakog napraviti disk veličine tanjira. Otopiti 100 gr putera pa premazati 3 diska njime, redjati jedan na drugi, poslednji četvrti se ne maže. Razvući tanku koru od dobijenog testa i seći kocke otprilike 5x5 cm i puniti željenim nadevom, ja sam koristila oko 400 gr feta sira i 4-5 kašika sitnih čvaraka. Zatvoriti svaku kocku i formirati male jastučiće i redjati u pleh na pek-papir. Premazati odozgo sa preostalim puterom i peći na 200°C dok mantije lepo ne porumene, ja sam oko 30 minuta.
Praviću ja još varijanti mantija, ali ova će mi ostati u sećanju. 




Коментари

Популарни постови