TELETINA KAO ISPOD SAČA


Teletina kao ispod sača

Ne znam osobu koja ne voli meso ispod sača, posebno teletinu, mislim da vole svi. Danas sam imala goste na ručku, a ovo je idealno da se pripremi, a da se svima ispoštuju ukusi.
Ne znam da li sam vam do sad rekla, ja se hranim po hrono pravilima i uvek kombinujem ručak koji odgovara i meni i mojim ukućanima.
Za ovaj ručak je potreban taj čuveni zemljani lonac, zemljani pekač, ali ako nemate nije neophodno, dobro će doći i bilo kakav pekač sa poklopcem. Potrebno je namastiti lonac mašću (može i ulje), ne previše, ali da unutrašnjost bude masna, zatim redjati sve što ću nabrojati tim redosledom.
Potrebno je:

  • 100 gr slanine
  • 1 kg krompira
  • 300 gr šargarepe
  • 2 tikvice
  • 3 glavuce crnog luka
  • 5-6 čena belog luka
  • 2,5 kg telećeg vrata
  • Peršun
  • Vlašac
  • So
  • Biber
  • Lovorov list
  • Dimljena začinska paprika 
  • 2 kašike masti
  • 200 ml belog vina
  • 200 ml 
Namastiti posudu, kao što sam rekla, i  po dnu poredjati slaninu, zatim polovine krompira poredjati, zatim komade šargarepe, crnog i belog luka, sve to začiniti, zatim dodati tikvicu, svež peršun i vlašac, to izgleda ovako kad se poredja:
Preko povrća poredjati komade teletine koja pre toga posoljena, začiniti i teletinu odozgo i staviti na vrh malo masti preko mesa:
Zaliti sa 200 ml vode i 200 ml belog vina. Poklopiti posudu i staviti u hladnu rernu, uključiti na 220°C na 3h. Nakon toga izvaditi iz rerne i pomeriti pivrće na vrh i vratiti u rernu da se malo zapeče. Mi smo jeli uz kupus salatu, a vi uz koju god želite. Bilo je i kolača, ne i za mene 😢, ali o tome u sledećem postu.

Коментари

Популарни постови