PUTER KROASANI


Puter kroasani

Recept za ove puter kroasane je nastao davno, kasnije sam ga preradila da bude bez kvasca, bez mleka i sa speltinim brašnom. Pravila sam ga od belog speltinog brašna, čak sam nekad i mešala sa ječmenim brašnom, a ovog puta od speltinog integralnog, samo prosejanog brašna. 
Za testo je potrebno:
  • 350 gr speltinog crnog brašna ili integralnog 2 puta prosejanog 
  • 200 ml tople kisele vode
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1 kašičica soli
  • 200 gr putera
Za premazivanje:
  • 1 žumance (po želji, može i belance)
  • Malo vode
  • Susam
Ja sam ovog puta pravila tako što sam testo umesila razvijala koru, premazivala puterom, preklapala i tako dok nisam potrošila puter, onda razvila veliku koru i sekla trouglove pa uvijala kroasane, medjutim najlepše se izlistaju na sledeći način:
Pomešati brašno, prašak za pecivo i so, zatim dodati kiselu vodu i ulje, doraditi testo na pobrašnjenoj površini i ostaviti da stoji 20 minuta. Nakon toga podeliti testo na osam delova i od svakog napraviti lopticu, razviti tanke kore od tih loptica pa ređati jednu pa izrendati puter preko, pa sve tako dok se ne dođe do poslednje kore koja se ne maže.
Odložiti testo u frizider jedan sat. Na pobrašnjenoj površini razvući veliku i tanku koru u obliku kruga, pa je seći na trouglove i uvijati ih u kroasane, ja sam ovog puta punila slaninom, ali mogu da se filuju bilo čime ili da ostanu prazni. 

Poređati na pleh na pek-papir, premazati žumancetom razmućenim sa malo vode, posuti susamom i peći na 220°C 15 minuta, zatim smanjiti na 160°C još 10 minuta.
Divno su ispali, mirisni, izlistani i ukusni.
Ovako su mi ispali ranije od belog speltinog brašna:

Коментари

Популарни постови